Training of Trainers (ToT) on Financial Management for Farmers Organizations Participants: Business Facilitators of MMI-Bangladesh A2F+ project TRAINING SCHEDULE (March 3-7, 2019; Venue: BRAC Learning Center, Barishal)

DAY-1: March 3, 2019

Session and Time	Main topic	Sub-topic, Method and process	Materials
Session-1	Opening: Introduction,	-Inauguration by Focal point: Department of Agriculture Extension (DAE)	VIPP White Board
8:30 a.m10:00	Expectation and	-Ice breaking	Marker
a.m.	Training objectives	-Objectives and expectations	Flipchart
90 minutes		-Preparing training rules -Sharing 5-days learning topics -Pre evaluation of participants -Followed by presentation and discussion methods	·
Session-2	Farmers'	- Energizer (deep inhaling and exhaling)	White Board
10:00 a.m-	organization (FO)	- Nature of Farmers' organization (FO)	Marker
11:00 a.m.		-Roles and responsibilities of committees and	Flipchart
60 minutes		sub-committees	Multimedia
		Followed by lecture, discussion and demonstration	
11:00 a.m	Tea and health break		
11:15 a.m.			
11:15 a.m	Continuation of	Exercise on case-1 and group presentation	Case-1, cash
12:15 p.m.	previous session		collection
60 minutes			receipt, marker, Brown paper, calculator
Session-3	Savings management	- Energizer (fire ball)	White Board
12: <u>15 p.m1</u> :00		- Savings, subscription, benefits and types of	Marker
p.m.		savings	Flipchart
45 minutes			Multimedia
			Pass book
1:00 p.m2:00	Launch break		
p.m.			
2:00 p.m3:00	Continuation of	Procedures of depositing and withdrawing	Case-2
p.m.	previous session	savings & accounts keeping for savings	Brown paper,
60 minutes			calculator
Session-4	Profit distribution for	- Average method and Product method	White Board
3:00 p.m	savings	- Energizer (participants choice)	Marker
4:00 p.m.			Multimedia
60 minutes			
4:00 p.m4:15	Tea and health break		
p.m.			
4:15 p.m5:15	Continuation of	Exercise using case-1 and case-2	Case-3 & 4,
p.m.	previous session	Group presentation	Brown paper,
60 minutes			calculator

DAY-2: March 4, 2019

Session and	Main topic	Sub-topic, Method and process	Materials
Time			
Session-5	Definition of RLF and identification of ideal	-Evaluation of learning of previous day	White Board Marker
8:30 a.m11:00 a.m. 150 minutes	borrower& IGAs	-Use of Case-5 through groupexercise and presentation- Evaluation learning by dividingparticipants in two groups	Flipchart Case-5
11:00 a.m 11:15 a.m.	Tea and health break	P. 2. 2. 1. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2.	
Session-6 11:15 a.m1:00 p.m. 105 minutes	Loan management	 Energizer (participants choice) Procedures of loan disbursement and collection Loan documents and accounts management Followed by lecture and discussion 	Artline marker, Brown paper, calculator
1:00 p.m2:00 p.m.	Launch break		
2:00 p.m3:00 p.m. 60 minutes	Continuation of previous session	-Use of Case-6 through group exercise and presentation	Case-6 Brown paper, calculator
Session-7 3:00 p.m4:00 p.m. 60 minutes	Determination service charge of loan	-Nominal Service charge/interest and Effective interest rate -Types of interest calculation: Flat Method and Declining or Reducing Balance Method -Followed by lecture and discussion	White Board Marker Flipchart Multimedia
4:00 p.m4:15 p.m.	Tea and health break		
4:15 p.m5:15 p.m. 60 minutes	Continuation of previous session	 Energizer (play with color) Use of Case-7 through group exercise and presentation Evaluation learning by dividing participants in two groups 	Case-7, Brown paper, calculator

DAY-3: March 5, 2019

Session and Time	Main topic	Sub-topic, Method and process	Materials
Session-8	Agriculture and	-Evaluation of learning of previous day	White Board
	Rural Loan Policy	-Discussion on different features of	Marker
8:30 a.m10:00	of Bangladesh	loan products, interest rate,	Flipchart
a.m.	Bank	complaints etc.	Multimedia
90 minutes		- Evaluation learning of the session by	
		dividing participants in two groups	
		Facilitated by Focal Point, Agricultural	
		Credit Division, Bangladesh Bank	
Session-9	Ratio analysis	-Definition and types of ratios	White Board
10:00 a.m-11:00	and its	-Productivity and Efficiency Ratios :	Marker
a.m.	importance	-active borrower and outstanding per	Flipchart
60 minutes		field worker, cost per unit of loan lent,	Multimedia
		cost per loan made	
11:00 a.m11:15	Tea and health		
a.m.	break		
11:15 a.m12:15	Continuation of	- Energizer (deep inhaling and	Case-8,
p.m.	previous session	exhaling)	marker, Brown
60 minutes		- Exercise on case-8 and group	paper,
		presentation	calculator
Session-10	Portfolio Quality	- Repayment Rate-CRR, OTR; Arrear	White Board
12:15 p.m1:00	Ratios	rate, Portfolio at Risk (PAR),	Marker
p.m.		Delinquency Rate(DR) and Loan Loss	Multimedia
45 minutes		ratio	
1:00 p.m2:00	Launch break		
p.m.			
2:00 p.m3:00	Continuation of	-Exercise on case-9 and group	Case-9
p.m.	previous session	presentation	Brown paper,
60 minutes		- Evaluation learning of the session by	calculator
		dividing participants in two groups	
Session-11	-Financial	- Operational Self Sufficiency (OSS),	White Board
3:00 p.m	Viability and	Financial Self Sufficiency (FSS)	Marker
4:00 p.m.	Profitability	- Return on Asset (ROA) and Return on	Multimedia
60 minutes	Ratios	Equity (ROE) and Break Even Point	
4:00 p.m4:15	Tea and health		
p.m.	break		
4:15 p.m5:15	Continuation of	- Energizer (participants choice)	Case-10 Brown
p.m.	previous session	- Exercise using case-10 and Group	paper,
60 minutes		presentation	calculator
		- Evaluation learning of the session by	
		dividing participants in two groups	

DAY-4: March 6, 2019

Session and Time	Main topic	Sub-topic, Method and process	Materials
Session-12 8:30 a.m11:00 a.m. 150 minutes	Preparation of savings and Portfolio report	-Evaluation of learning of previous day by 20 minutes -Discussion on process of report preparation, source and authenticity of information, common mistakes and ways of correction in reporting -Group exercise by using case-11 & 12 - Evaluation learning of the session by	White Board Marker Flipchart Multimedia Case-11 & 12 Form no. 18 7 19
		dividing participants in two groups	
11:00 a.m 11:15 a.m.	Tea and health break		
Session-13 11:15 a.m1:00 p.m. 105 minutes	Delinquency management	- Energizer -Impact of delinquency and procedure to reduce delinquent borrower -Exercise on case-13 and group presentation - Evaluation learning of the session by dividing participants in two groups	Case-13, marker, Brown paper, calculator Form no. 23.1 & 23.2
1:00 p.m2:00 p.m.	Launch break		
Session-14 2:00 p.m3:00 p.m. 60 minutes	Accounts keeping for Farmers Organization (FO)	-Definition of accounts, financial policy and importance of accounts keeping - Procedures of accounts keeping and responsibility of accounts keeper in FO - Evaluation learning of the session by dividing participants in two groups	White Board Marker Multimedia
Session-15 3:00 p.m 4:00 p.m. 60 minutes	Accounting, principles and cycle	Accounting, principles, cycle and use of different tools for accounts keeping	White Board Marker Multimedia
4:00 p.m4:15 p.m.	Tea and health break		
4:15 p.m5:15 p.m. 60 minutes	Continuation of previous session	 Energizer Exercise using case-14 and Group presentation Evaluation learning of the session by dividing participants in two groups 	Case-14, Brown paper, calculator & Form no.: 7,8,9,10,11,12,15,21, 22,24

DAY-5: March 7, 2019

Session and Time	Main topic	Sub-topic, Method and process	Materials
Session-16 8:30 a.m10:00 a.m. 90 minutes Session-17 10:00 a.m-11:00 a.m. 60 minutes	Loan loss provision, Loan loss reserve and Cash flow Receipt- payment, Income expenditure and Balance sheet	-Evaluation of learning of previous day -Discussion on determination of Loan loss provision, Loan loss reserve and Cash flow -Exercise on case-15 and group presentation - Evaluation learning of the session by dividing participants in two groups -Discussion on preparation of Receipt- payment, Income expenditure and Balance sheet	White Board Marker Flipchart Multimedia Case-15 White Board Marker Flipchart Multimedia
11:00 a.m11:15 a.m.	Tea and health break		
11:15 a.m12:15 p.m. 60 minutes	Continuation of previous session	-Exercise on case-16 and group presentation - Evaluation learning of the session by dividing participants in two groups	Case-16 & Form no.: 13, 16, 17 calculator
Session-18 12:15 p.m1:00 p.m. 45 minutes	Monitoring and Auditing	 Discussion and presentation on monitoring of members enrolment, savings, loan tracking, meeting etc. Internal and external auditing of FOs Evaluation learning of the session by dividing participants in two groups 	White Board Marker Multimedia
1:00 p.m2:00 p.m.	Launch break		
Session-19 2:00 p.m3:00 p.m. 60 minutes	Risk Management	Risk Management and procedures to prevent embezzlement -Exercise on case-17 and group presentation - Evaluation learning of the session by dividing participants in two groups	Case-17 Brown paper
Session-20 3:00 p.m 4:00 p.m. 60 minutes	Action plan and closing	- Energizer (positive feedback circle) - Preparation of back home action plan and presentation (BF movement register per FO) -Post evaluation of learning	Brown Paper Mood meter Questions
4:00 p.m4:15 p.m.	Tea and health break		
4:15 p.m5:15 p.m. 60 minutes	Continuation of previous session	- Closing ceremony: Focal Point-Bangladesh Agricultural Development Corporation (BADC)	

Facilitators:

- 1. Dulal Chandra Sutradhar, Finance Officer, MMI-Bangladesh A2F+
- 2. Mohammad Asaduzzaman, Regional Coordinator-Rangpur, MMI-Bangladesh A2F+
- 3. Mohammad Abu Hanif, Regional Coordinator-Rangpur, MMI-Bangladesh A2F+

Coordination:

- 1. Daniel Wachira, International Operation Officer, FAO-Bangladesh
- 2. Imanun Nabi Khan, ISU Coordinator, MMI-Bangladesh A2F+, FAO-Bangladesh