Curriculum outline on organizational strengthening and networking

[FO demands (Assumption): constitution development, registration processes, transparency and accountability, business services, networking, and the role of a FO network in Bangladesh]

1st day: Organization Development and Constitution No. of Sessions: Training hrs: 7 hrs 15 min

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
Session-1	Introduction	 Introduce with each other Go over the agenda Expectation assessment Ground rules 	The participants will have able to create learning environment oriented with the objectives/agenda of the training developed rapport with representatives of strong, sustainable FOs in their region	 Every person should introduce him/herself along with all left fellows (except first one) Open discussion/brain storming 	PPTVIPP cardFlip Pad	60 min (8.30 – 9.30)
	Icebreaker	•	•	Team building game (hail storm or FO choice)		15 min (9.30- 9.45)
Session-2	Evolution of organization (Bangladesh context and international best practices)	 Concepts of organization Internal zeal vs exogenous pressure Benefits of organization: Best practices 	 The participants will be able to: conceptualize organizations evolution, sensitizing internal zeal of members to create members' ownership and loyalty to their organization convey the learning agenda of the session with their group 	brainstorming, open discussion	PPTVIPP cardFlip Pad	60 min (9.45- 10.45)
	Tea break	•	•			15 min (10.45-11.00)
Session 3	FOs in Bangladesh	Brief history of farmers organization and farmers movement in Bangladesh	The participants will be able to:articulate history of FO movement in Bangladesh;	brainstorming, open discussion	PPT Flip Pad	60 min (11.00-12.00)

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
		Types of different organization in Bangladesh (FO mapping summary); autonomous vs externally promoted; isolated vs federated	present status and sustainability issues convey the learning agenda of the session with their group			
Session 4	FO development processes: Initial	 Motivation (sensitization and mobilization) Mission and vision of FO/Coop Principles of a FO/Coop Committees, scope of works of each committee Profiling of members Membership subscription 	 The participants will be able to: articulate motivational issues for sensitizing members; articulate how to write mission, vision, principles of a FO; understand committees, sub-committees, their roles; orient with members profiling form use by the mature FOs 	brainstorming, open discussion	 PPT Flip Pad Members profiling form (SPA, ACUS, KKM, JUF) 	60 min (12.00-1.00)
	Lunch & Prayer	•	•			60 min (1.00- 2.00)
Session 4	FO development processes: Initial (contd)	 Source of finance and use of income Responsibilities of leaders of different committees Overall scope of works of a FO Communication, networking 	 The participants will be able to: articulate source of finance, savings mobilization strategies, etc. articulate overall scope of works of a FO convey the learning agenda of the session with their group 	brainstorming, open discussion	PPTFlip Pad	45 min (2.00- 2.45)
Session 5	Constitution of a FO	 What is constitution? Why constitution? Constitutional contents/framework of FO/Coop Registration authorities (DoC/DSS/RJSC) format 	The participants will be able to: • understand FO constitutional framework and requirement of different legislative agencies for registration	brainstorming, group discussion	brown paper	60 min (2.45- 3.45)

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
		(supportive for FO constitution)				
	Tea break	•	•			15 min (3.45-4.00)
Session 5	Constitution of a FO (contd)	Review of constitution of some autonomous/ federated/externally promoted FOs	 The participants will be able to: articulate a draft constitution to share with members convey the learning agenda of the session with their group 	FO knowledge market: Barisal: KKM, CBO, ACUS Rangpur: JUF, SPA, EPC	Flip Pad Note book	60 min (4.00- 5.00
	Recap	•	•	One FO leader will recapitulate the whole day sessions		15 min (5.00- 5.15)

1st day evening event (7.00 – 8.30): I) FO Olympic planning for third day
ii) preparation of constitution framework development for primary FOs facilitated by registered/autonomous FO leaders

2 nd d	ay: FO Registration Processes	No. of Sessions:	Training hrs: 7 hrs 15 min
-------------------	-------------------------------	------------------	----------------------------

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
	Recap of the previous day and highlights of second day's sessions					30 min (8.30- 9.00)
Session-6	Registration of FOs	Why registrationBenefits of registration	The participants will be able to: understand importance of registration	Open discussion	PPT	60 min (9.00 - 10.00)
Session-7	Key features of registration processes of legislative agencies in Bangladesh	Agencies legitimate for giving registration in BD -Founding act -Nature of FO eligible for reg. -Document required -Place of registration -Internal and external control measures -Audit -Process of registration	The participants will be able to: understand documentation requirement of different registration agencies	Open discussion	PPT	90 min (10.00 – 11.45)
	Tea break	•	•			15 min (11.00-11.15)
Session -8	Orientation with Department of Coop (DoC)	 History of coop in Bangladesh Producers Coop Registration at DoC 	The participants will be able to: • develop rapport with divisional coop officer • understand procedures of registration from DoC	Discussion, brainstorming	PPT/Lecture sheet	60 min (11.45-1.00)
	Ice-breaker	•	•			15 min (12.15-12.25)
	Lunch and prayer	•	•			60 min (1.00- 2.00)

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
Session - 9	Orientation with Department of Social Services (DSS)	 Features of voluntary social organization Registration at DSS 	 The participants will be able to: develop rapport with regional DSS officer understand procedures of registration from DSS 	Open discussion	PPT Lecture sheet	60 min (2.00- 3.00)
Session - 10	Orientation with pre- requisite docs for registration	Review of required registration documents prepared by the autonomous/federated/externally promoted registered FOs	The participants will be able to: understand pre-requisite docs for registration	Knowledge Market: North: SPA (DoC), JUF(DSS) South: CBO (coop), JUF(DSS)	Note book Brown paper	90 min (3.00- 5.00)
	Tea break	•	•			3.30-3.45
	Recap	•	•			15 min (5.00- 5.15)

2nd day evening event (7.00 – 8.30): i) Preparation of constitution framework development for primary FOs facilitated by registered/autonomous FO leaders

3 rd day: Governance at FO (Transparency and Accountability)	No. of Sessions: 5	Training hrs: 7 hrs 45 min

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
	Recap of the previous day and highlights of third day's sessions					30 min (8.30- 9.00)
Session-11	Concept of Governance Transparency and Accountability	Why G T & ASocial accountability at FOGovernance at FO	The participants will be able to: understand GTA and its importance at their org	BrainstormingOpen discussionLecture	РРТ	60 min (9.00 - 10.00)
Session-12	Methods of organizational governance and accountability	 Governance and Accountability Action Plan Social Audit Committee Organization Self and External Evaluation 	The participants will be able to: • understand how to exercise GAAP and internal and external evaluation	BrainstormingOpen discussionLecture		60 min (10.00 – 11.00)
	Tea break	•	•			15 min (11.00-11.15)
Session -13	Governance and Accountability Action Plan (GAAP)	Step 1: Risk analysis regarding organizational governance Risk Identification of risks towards governance	The participants will be able to: • exercise GAAP at their own org	BrainstormingGroup work		105 min (11.15-1.00)
	Lunch and prayer	•	•			60 min (1.00- 2.00)
Session - 13	Governance and Accountability Action Plan (contd.)	 Step 2: GAAP Matrix Risk analysis matrix (risk area, intensity, results of risk, loss intensity) Step 3: Governance risk prevention measures Prevention matrix (risk area, 	The participants will be able to: • exercise GAAP at their own org	BrainstormingGroup work		90 min (2.00- 3.30)

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
		results of risk, intensity of loss, prevention measures, responsible leaders, timeline) Formation of social audit committee and its scope of works				
	Tea break	•	•			3.30-3.45
Session 14	Social Audit Committee	Formation of social audit committee and its scope of works	The participants will be able to: understand and express importance of social audit committee for maintaining GTA	Open discussion Brain storming		30 min (3.45-4.15)
Session 15	Organization internal and external diagnosis/evaluation	 Key issues to be considered during evaluation Orientation with different tools Documentation Resolution book, members profile book, legal doc file, subcommittees registers, savings register, credit register, cash book, bank pass, deposit slip book & cheque, credit distribution register, credit collection register, fund register, billboard on annual work plan, income-expenditure statement, and responsibilities of different committees. 	The participants will be able to: • understand different tools for internal and external evaluation • apply evaluation tools at own and neighboring FOs	Open discussion, Group work	Evaluation tools	75 min (4.15- 5.30
	Recap	•	•			15 min (5.30- 5.45)

3rd day evening event (7.00 – 9.00): i) planning of GAPP analysis after the training with own and neighboring FOs ii) FO Olympic (game, joke, quiz)

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
	Recap of the previous day and highlights of fourth day's sessions					30 min (8.30- 9.00)
Session 16	Concept on social business services by FO	 Social business services Why FO should provide social business services for its members Competitive intelligence to be considered for providing social business services by a FO 	The participants will be able to: understand and express social business services that a FO could provide to its members and community	Brain storming, open discussion	PPT	60 min (9.00- 10.00)
Session - 17	Areas of social business services (could be provided by a FO)	 Areas of social business services Access to production inputs production post-harvest and product development marketing and sells 	The participants will be able to: • understand and express areas of business services could be provided to its members	Brainstorming, open discussion	PPT, brown paper	60 min (10.00-11.00)
	Tea break	•				15 min (11.00-11.15)
Session - 18	Identification of potential SBS for members	 Inventory of services Preference matrix (in terms of unmet demand and value added potentials Ranking matrix(for narrow down) 	The participants will be able to: use different participatory tools of identifying potential business services	Group work	Brown paper, PPT	105 min (11.15-1.00)
	Lunch and prayer break	•				60 min (1.00- 2.00)
Session - 19	Business planning of identified services	 Structure of a business plan Production plan Marketing plan Organization and 	The participants will be able to: • develop identified potential business service plan for its own org	Group work	Brown paper	150 min (2.00-5.00)

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
		management plan - Financial plan - Calculation of profit and loss - Decision making for financing				
	Ice breaking	•				3.00-3.15
	Tea break	•				3.30-3.45
	Recap	•				5.00-5.15

4th day evening event (7.00 – 9.00) : i) planning of dissemination of today's events with members and neighboring FOs ii) preparation for solidarity night of fifth day

5th day: Networking and the role of a FO network in Bangladesh	No. of Sessions: 5	Training hrs: 7 hrs
--	--------------------	---------------------

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
	Recap of the previous day and highlights of fifth day's sessions					30 min (8.30- 9.00)
Session 20	Concept of networking	 Why FO-FO networking is important in Bangladesh/benefits of networking Intra group (federation) and external networking Review of present status of FO network in Bangladesh (MTCP2 supported and IAPP-TA supported) Where to start/base? 	The participants will be able to: • articulate FO networking concepts and status in Bangladesh	Open discussion, lecture	PPT, Flip pad	90 min (9.00- 10.30) with icebreaker
	Tea break	•				15 min (10.30-10.45)
Session 21	Guideline/constitution of FO network in Bangladesh	 Review of advocacy issues identified during study circle Setting mission, vision, tasks for developing local, regional and national network 	The participants will be able to: • articulate FO network constitution	Group study, open discussion	PPT, Flip Pad	60 min (10.45-11.45)
Session - 22	Role of FO network in Bangladesh	 (FO) Act as an advocate for the farming community Advocacy from local to national level Road map of networking among the participating FOs (intra and neighboring/external FOs) 	 The participants will be able to: articulate role of FO network act as an advocate for the farming community prepare a roadmap of FO network activities from local to national level 	Open discussion and group work	Brown paper	75 min (11.45-1.00)
	Lunch and prayer break	•				60 min (1.00- 2.00)

Session no.	Session name	Lesson	Objective(s) of the session	Methods & Strategies	Materials	Time allocation
Session - 23	Re-entry plan: Training to the FO leaders	 Training to own members Training to the neighboring FOs of local (union/upazila) network 	The participants will be able to: • prepare training plan for own organization and neighboring networking FOs on similar topic	Group work	Brown paper	60 min (2.00- 3.00)
Session - 24	Re-entry plan: Constitution development, registration process, social businesses and FO networking constitution/guidelines	 Finalization of draft constitution developed during 1st and 2nd day Finalization of agency wise registration process documentation (those interested and capable) Finalization of identification and plan for providing social business services for members Finalization of FO network constitution/guidelines 	The participants will be able to: prepare own constitution, pre-requisite documents for registration, business services plan and FO network constitution sensitize members and neighboring FOs for preparing constitution, registration, business services and networking	Group work	Brown paper	60 min (3.00- 4.00)
	Tea break	•				15 min (4.00- 4.15
	Recap of five days sessions	•				35 min (4.15- 4.50)
	Concluding remarks	•				10 min (4.50- 5.00

5th day evening event (7.00 – 9.00) : Solidarity night

Responsibilities of FOs:

- i) Jatrapur Union Federation and Idilpur Pineapple Producers Coop should come with 25 copies of their constitution for north region training;
- ii) Bodorkhali CBO and KKM should come with 25 copies of their constitution for south region training;
- iii) Jatrapur Union Federation (reg from DSS) and Idilpur Pineapple Producers Coop (reg from DoC) should come with 25 copies of registration process documentation for north region training;
- iv) Bodorkhali CBO (reg from DoC) and Chander Alo CBO (reg from DSS) should come with 25 copies of registration process documentation for south region training.
- v) Bodorganj Service Providers Association, Jatarpur UF and Adarsha Chashi Unnayan Sangstha will provide members profiling form
- vi) Moja Ata Gram Samity (for north) and Rosulpur CBO (for south) will share sample resolution book, members profile book, legal doc file, sub-committees registers, savings register, credit register, cash book, bank pass, deposit slip book & cheque, credit distribution register, credit collection register, fund register, billboard on annual work plan, income-expenditure statement, and responsibilities of different committees